rajin nye saye!


assalamualaikum..haih..lame plak rase menyepi..bz tuka background blog nei..tacap2 skit bg hensem + cun hehehe..baru la semangat nk post2 entry..ecewah!.haaa hari ni terlebeyh rajin plak..dari semalam sebenarnyer nk buat..tapi..tapi...xde barang..aku nie da la mls nk kua umh..so kirim kak ibu je..sbb ibu nk kua g bli barang..



nak taw ape yg aku buat??haaaa..aku klo on9 bukak setakat bukak faceBOOK je..aku belek2 resepi sekali..kan byk resepi dr bloger2..ish..tiap kali tgk..melelih ayaq liur aku taw x..picture nye je pon da buat aku lapar huhuhu..


tapi harini aku buat PUDING ROTI. resepi nei aku da jumpe dalam byk2 bloger yang berkaitan..tapi aku xsave link dorang..so dari situ aku da amik pengajaran dr setiap resepi.thx to all bloger yang ade resepi PUDING ROTI SOS KASTARD.bukan aku xnk linked balik..tapi aku xigt byk sgt link..so jalan mudah aku link kan ke sini je..xde gado2 hehehe..


tapi kan..aku xikot bulat2 resepi tuh..sebab nye..ade barang yang aku xde hehe..so aku alter sikit ikot ape yang ade..dan hasil nye..haaa menabjubkan!..cewahhh..puji plak..btol la...ibu ayah aku ckp sedap..haa kembang byk idung aku..hehee..jum lihat resepi..aku rase sme je..tp kan..yg nie aku pki ape yg aku ade je..


BAHAN A

roti gardenia/high5 ( aku pki sebungkus yang kecik tuh)
susu pekat (bancuh ngan air masak 1 setengah cawan besar.jgn la beso ngat hehe)

BAHAN B

2 sudu besar gula kasar. (kalo gula halus 4 sudu.kalo suke manis terpulang)
2 sudu besar majerin. ( aku pki mother's choice sbb xde butter hehhe)
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla ( aku pakai satu penutup esen tuh)
1 sudu besar tepung jagung
kismis (optional)

BAHAN C

1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 setengah sudu besar gula..

cara nye:

*carik-carikkan roti (bahan A)atau kalau nk kemas potong cun2 lepas tuh susun cun2 dan rendam dalam air susu yang di bancuhkan itu selama 30 minit

*kacau @ gaul rata bahan B kalo paki mixer lagi bagus..aku pakai mixer cepat cikit heheh..kemudian tuang kan dalam loyang bersama bahan A yang di rendam itu.

*bakar dalam oven bersamaan suhu 180 deg C bersamaan juga 40 minit tempoh masak haaaaa.. kalau da cukup time angkat letak dlm peti ais..kasi sejuk..baru la sedap nak NGAP!

sos KASTARD

*gaulkan bahan sos kastard dan masak atas api yang sederhana besar..jangan besar sangat..nanti hangit hehe..

*kemudian tuangkan sos atas puding semasa menghidang..haa..lepas tuh makan la..aum..dap nye...

**mintak ampun mintak maaf sebab menggunakan kata ganti nama diri AKU.kalau ade yang lebeih berusia dari aku membaca entry ini mintak jangan ambil haty.

**mintak maaf sekiranya resepi ini sama dengan sesiapa punya resepi sebab aku x linked balik..tapi ini la hasil masakan yang ikhlas datang dr seorang remaja yang berusia 19 tahun..

**selamat MENCUBA..

8 comments:

  1. fiza hehehhe..cepat2 kasi emel..fara bg..kang basi..<3

    ReplyDelete
  2. haha. macam tak caye je kau buat.

    ReplyDelete
  3. haha. macam tak caye je kau buat.

    ReplyDelete
  4. ntah nye..cam sukar dipercayaai je =))=))=))
    kan2 =))=))
    bile nak masak sambal tumis ikan bilis utk papa nih :(

    ReplyDelete
  5. bui lapar ni,leh bagi sikit tak..kekekeke

    ReplyDelete
  6. waaaa..kejam korang semua..:(

    kak bui..amik la hehehe..

    ReplyDelete